ספר צמח צדק, שאלות ותשובות על סדר חלקי השו"ע, חידושים על הש"ס ופסקי דינים, מאת רבי מנחם מענדל שניאורסון האדמו"ר ה"צמח צדק" מליובאוויטש. מהדורה ראשונה
ספר צמח צדק, "חידושים אליבא דהלכתא על שיתא סדרי משנה וגמרא". ווילנא, ר' שמואל יוסף פין, ר' אברהם צבי ראזענקראנץ ור' מ"מ שריפטזעטצער, תרל"ח.
חותמת והגהות הגאון רבי משה העלמאנן [געלמאן] רב ומו"ץ בדרויא.
היה בין שנתו השבעים לשנתו השמונים כשנהרג על קידוש השם בשואה הנוראה.
העיר דרויא [=DRUJA] הייתה ידועה כעיירה יהודית. בפרוץ מלחמת העולם השנייה חיו בדרויה כ-3,000 יהודים – כ-60 אחוזים מתושביה.
יהודי העיר עסקו בעיקר במסחר, בחקלאות ובמלאכה, ונעזרו במוסדות יהודיים. בדרויה הייתה פעילות ציבורית יהודית ערה של מפלגות ותנועות נוער יהודיות ציוניות ואורתודוקסיות, וגם הבונד היה פעיל בה. כמו כן פעלו בה מוסדות דת, חינוך ותרבות יהודיים, ובהם בית ספר יידישאי של ציש"א וישיבה.
בעקבות כיבוש דרויה בידי הצבא האדום במחצית השנייה של ספטמבר 1939 נאסרה פעילותן של המפלגות היהודיות, חנויות פרטיות נסגרו או הולאמו, והוקמו קואופרטיבים. בבתי הספר למדו ביידיש על-פי תכנית הלימודים הסובייטית.
בסוף יוני 1941, לאחר הפצצות כבדות מן האוויר, נפלה דרויה בידי הגרמנים. יהודי דרויה הצטוו לשאת טלאי צהוב, בני 12 ומעלה חויבו בעבודת כפייה, הם נדרשו לשלם דמי כופר, ורכושם נגזל. יהודי דרויה נדרשו להקים יודנרט, ובראשו הועמד יהודי ששמו רוזנמן. מפעם לפעם ביצעו הגרמנים בעיירה הוצאות להורג של יהודים.
באפריל 1942 הקימו הגרמנים שני גטאות.
בסוף יוני או ב-2 ביולי 1942 נעשתה בגטאות של דרויה אקציה בידי יחידת ס"ד.
בזמן האקציה נערכו התושבים להתנגדות – הם הציתו את הבתים, ובעת כיבוי השרֵפה, שהתפשטה גם מחוץ לגטאות, פתחו באש על הגרמנים.
בסופו של דבר חוסלו שני הגטאות וכ-1,100 תושביהם נרצחו סמוך לבית העלמין היהודי, הם ואִתם גם 125 יהודים שהובאו לשם מהעיירה הסמוכה לאונופול (Leonopol). כמאתיים בני אדם נמלטו בזמן חיסול הגטאות וקצתם הצטרפו במרוצת הזמן לפרטיזנים.
ד' יקום דמם.
הדפסת הספר "צמח צדק" – האדמו"ר ה"צמח צדק" היה מגדולי המשיבים בדורו, ולמעלה מאלף מתשובותיו בהלכה נדפסו בסדרת הספרים "צמח צדק". עם זאת, מרבית התשובות שכתב במשך כיובל שנים אל גדולי הרבנים ברחבי רוסיה הלבנה, אוקראינה וליטא אבדו בשריפות השונות שפקדו את העיירה ליובאוויטש במשך השנים. במשך ימי חייו לא מסר ה"צמח צדק" את תשובותיו בהלכה, את חידושיו שבתורת הנגלה ואת מאמריו ודרושיו שבתורת החסידות לדפוס.
תורתו נותרה במשך השנים בכתב יד בלבד, והועתקה בידי מעתיקים שונים. לאחר הסתלקותו (י"ג ניסן תרכ"ו), החלו ר' חיים יעקב בר' בנימין ווידרביץ' ור' שמעון ב"ר דוד להתעסק בהכנתם לדפוס של חידושיו בש"ס ופסקיו ותשובותיו על ד' חלקי שו"ע, שנותרו מפוזרים בעשרות כרכים שנכתבו בכתב-יד קדשו, ובעשרות כרכי ההעתקות שבידי חסידיו, או שנאספו ולוקטו אחת לאחת מידי מקבלי התשובות עצמן. לאחר שמונה-עשרה שנים מאז הסתלקותו הסתיימה מלאכת האיסוף, סידור, העתקת, עריכת והדפסת תורתו וחידושיו של האדמו"ר ה"צמח צדק" שבתורת הנגלה: תחילה יצאו לאור שני חלקים של שו"ת אבן העזר (תרל"א-תרל"ב), בהמשך בשנת תרל"ד נדפסו שלושת חלקיו של שו"ת יורה דעה, החידושים על הש"ס נדפסו בשנת תרל"ח, ולבסוף בשנת תרמ"ד נדפסו החלקים האחרונים של הסדרה – שו"ת חלק אורח חיים ושני חלקיו של "פסקי דינים".
לסדרה כולה קראו המדפיסים בשם "צמח צדק", שמנינו עולה בגימטריה לשם המחבר: מנחם = צמח = 138; מענדל = צדק = 194.
3], 2-192, דף. 32.7 ס"מ.
Overall Great condition, some stains, original binding rubbed, damaged spine.
Share this lot:
פריט #10