1. ספר קהלת דוד, "רשימת אוצר הספרים המפואר, אצרו ואספו הגאון המפורסם מהור"ר דוד אפפענהיים זצ"ל אב"ד דפראג".
המבורג (אלטונא), תקפ"ו . עברית ולטינית, עמוד מול עמוד. דפוס יחיד.
הקדמה בעברית מאת מחבר הספר, אייזק מעטץ, והקדמה בלטינית מאת Cornelius Mueller. מתורגם על ידי הרופא אליעזר לבית לוי ממשפחת עמבדן.
742, [2], XVI עמודים. 17.2 ס"מ.
בקטלוג שלפנינו, רשימה בת אלפי ספרים וכתבי יד רבים מספריית רבי דוד אופנהיים, פוסק ורב בערים ניקלשבורג ופראג. בסוף ההקדמה מצוין כי אם במשך שנה וחצי לא יגיעו בעלי אוסף הספרים להסכם עם קוניו, "אזי יעשה… אוקטציאָן [=מכירה פומבית] וימכרו הספרים אחד לאחד". בסופו של דבר, לאחר גלגולים רבים, עבר אוסף הספרים לספריית הבודליאנה של אוניברסיטת אוקספורד.
הגאון הנודע רבי דוד אופנהיים (תכ"ד-תצ"ז), מגדולי מנהיגי דורו. תורה וגדולה התאחדו על שולחנו. היה גאון מופלג בתורה, רב וראש ישיבה, מקובל ופוסק, עשיר ובעל השפעה בחצר הקיסר. בין רבותיו היו רבי גרשון אשכנזי בעל "עבודת הגרשוני", רבי יעקב כ"ץ – אביו של ה"חכם צבי" ורבי בנימין אפשטיין בעל "נחלת בנימין". הוא עמד בקשרי ידידות ושו"ת עם רבי יאיר חיים בכרך בעל "חוות יאיר". בשנת ת"נ, בהיותו בשנות העשרים לחייו, התמנה לרבה של העיר ניקלשבורג ול"רב הכולל" של מדינת מורביה. כעבור שני עשורים התמנה לרבה של העיר פראג, ובהמשך נתמנה לרב הראשי של בוהמיה כולה. בפראג כיהן יותר מחצי יובל עד לפטירתו. חיבר כעשרים ספרים בהלכה ובאגדה, בהם ספר השו"ת "נשאל דוד". רק מעט מחיבוריו זכו לאור הדפוס. היה עשיר מופלג (מירושת חותנו ומירושת דודו – הנגיד רבי שמואל אופנהיים) ובעל מהלכים וקשרים בחוגי השלטון ובחצר הקיסר. בעוד שספריו נותרו בכתב-יד, הרבה לתמוך בתלמידי חכמים ובהדפסת ספריהם. רבי דוד היה ידוע כחובב ספרים מושבע. ספרייתו הפרטית הייתה אז הספריה היהודית החשובה ביותר בעולם, והיא כללה אלפי כרכים של ספרים נדירים וכתבי-יד מכל התקופות.
בסופו:
2. לוח הספרים הנרשמים: לייפציג תר"ה, מאת יעקב גאלדענטהאל.
כולל הספרים של אוסף ר"ד אופנהיים שלא נכללו במפתחות שבסוף "קהלת דוד".
[1] 744-796 עמ'. 17.2 ס"מ.
ספירת העמ' היא המשך ל'קהלת דוד'.
נדפס ללא שער.
חלק זה נדיר מאוד!
חלק זה נדיר מאוד!
שני החלקים במצב מצויין כמו חדש. כריכה חדשה.
Share this lot:
פריט #35