ספר נפלאות מהר”ל מהדורה ראשונה פיעטרקוב תרס”ט . בעניין הגולם של המהר”ל מפראג ותופעות מדהימות אחרות המיוחסות למהר”ל. אף על פי שהרב רוזנברג כותב שהוא ביסס תיאור זה על כתב יד של הרב מרדכי כץ, חתן המהר”ל, ישנם חוקרים המפקפקים בכך. 80 עמודים. מצב טוב.

ר’ יודל רוזנברג (תר”כ-תרצ”ו 1860-1936) נולד בסקרישוב, פולין, ונודע כעילוי מגיל צעיר מאוד. הוא שימש כדיין בקהילות שונות כולל טרלא, לודז’ ווארשא. הוא היה סופר פורה שכתב על מגוון רחב של נושאים. ספרו “ידות נדרים” על מסכת נדרים זכה לתהודה רבה והוא נלמד בהיקף רחב. בערוב ימיו הוא היגר לקנדה, שם כיהן כרב.

על-פי האגדה הגולם הוטמן בעליית הגג של בית הכנסת אלטנוישול. עם זאת, בשיפוצים שנערכו במקום בשנים תשע"ד-תשע"ה לא היה כל ממצא של ממש שעשוי להעיד על כך, אך גם לא היה בזה כדי להכחיש בבירור את הסיפור, היות שבעבר הרחוק יותר (תרמ"ד) נערכו במקום שיפוצים מוקדמים ולא תועדו בשלמות. סיפור נוסף מספר על קצין נאצי שרצה לבדוק את מהימנות הסיפור אודות הגולם, אך מת במקום. גם לסיפור זה אין בסיס מתועד, והוא קשור כנראה לביקורו של הפרוטקטור ריינהרד היידריך במקום ב-1942, מעט לפני הירצחו ומותו מן הפציעה בבית החולים בפראג. אך עצם קיומו של בית הכנסת, על אף כיבושו של המקום עוד לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, מפזר הילה סביב לסיפור זה.

רבי מנחם מנדל שניאורסון מליובאוויטש ציין שהאגדה הייתה מפורסמת בקרה היהודים ושאינם עוד קודם הוצאת ספרו של רוזנברג, והוסיף ששמע מפי חותנו, שהוא ביקר בעליית הגג של בית הכנסת האמור (סביב שנת תרס"ח).עוד ציין שהראיה הפשוטה על אמיתותו של הגולם היא שהגויים במקום מאמינים בזה, כך שאין זו רק אגדה יהודית. כמו כן רבי לוי יצחק שניאורסון סיפר אודות ביקורו בפראג יחד עם רבי דוב בער שניאורסון שרבי דוב בער עלה לעליית הגג ומיהר לרדת לאחר מה שראה וטען כי אין רשות לאף אדם להיכנס למקום. הרב יהושע ענבל העלה את ההשערה, שהגולם מפראג היה אוטיסט, וכינויו 'גולם' היה כינוי חיבה שנבע מהיחס אליו כשוטה למחצה.

Share this lot:

פריט #378

ספר נפלאות מהר”ל מהדורה ראשונה פיעטרקוב תרס”ט

מחיר פתיחה: $50

מע"מ: על מלוא המחיר והעמלה

Offcanvas right