ספר אור ישראל, דברי קבלה ופירוש הזוהר הקדוש, וחידושים על שלחן ערוך אורח חיים, מאת רבי ישראל ב"ר אהרן אב"ד שקלוב. פרנקפורט דאודר, [תס"ב 1702]. שער מאויר בפיתוח עץ מפואר במיוחד, עם חתימת האמן.
על השער חתימת הרב אהרן בן הרב אלחנן עלקאן אב"ד ריגא.
מוצאו משקלאוו, תלמיד רבינו חיים מוואלוזין. אב"ד גאלדינגען וזמן קצר בבויסק, משנת תקצ"ב אב"ד ריגא עד לפאירתו בשנת תרי"א. מח"ס מנחת אהרן (המו"ל כותב שהיה בידו הסכמת הגר"ח מוואלוזין ונאבדה).
בדף ב חותמתו.
בעותק שלפנינו נמצא דף ז מן הספירה הראשונה. בדף זה, החסר במרבית הטפסים, נדפסה הסכמתו של ר’ נפתלי כ"ץ שהובאה למדפיס שבועיים לאחר תחילת ההדפסה.
המחבר: הגאון הקדוש רבי ישראל יפה אב"ד שקלוב (ת'-תס"ח). מרבניה הראשונים של העיר שקלוב, בירת רייסין (רוסיה הלבנה), גאון מופלג ואיש קדוש השקוע בחכמת הנסתר. בכמה מקומות שבספרו זה מספר הוא על עצמו נפלאות מהנהגתו הקדושה, כי זכה לרוח הקודש ולגילוי אליהו. בספרו הוא מתריע נגד פלפולי ההבל בדרשות המגידים השונים, על החזנים שאינם עושים מלאכתם ביראת שמים ומפסיקים בניגונים, על הרבנים המורים מפי השולחן ערוך וקיצורי דינים, ולא על פי עיון עצמי בתלמוד ובראשונים. הוא כותב כי סיבת אורך הגלות ורוב הצרות הוא במיעוט ההתעסקות בחכמת הקבלה, שהיא רוח התורה ונשמתה.
לאחר צאת ספרו זה, יצאו עוררין על רמזים שבתאיים שנמצאים כביכול בספר, היו שגנזו את הספר, ולכן הוא נדיר. רבי ישראל כתב אח"כ חיבור נוסף בשם "תפארת ישראל" שנדפס לבסוף רק בשנת תקל"ד, ובהקדמתו מובאת התנצלותו בכתב של המחבר, בה הוא מסביר לצאצאיו מדוע טעו הקוראים בדבריו לחשוב שהוא מאמין ב"צבי השבור", [עקב האזכורים הקבליים, סביב המילה "צבי", בעוד שכוונתו בדבריו היתה בכלל על ארץ ישראל הנקראת "ארץ הצבי"]. גם בהסכמות הרבות שבספר "תפארת ישראל" הנ"ל ובהקדמת המו"ל באו להצדיק את המחבר מטעות זו.
חיבור גדול בקבלה. החלק הראשון על אגדות ותהילים, החלק השני על כל שלחן ערוך אורח חיים. עם הרבה מאד הסכמות. שער פיתוח עץ מפואר במיוחד, עם חתימת האמן. המחבר הואשם שבספרו יש דברים הנוטים לשבתאות.
Share this lot:
פריט #303