מכתב מוקדם ארוך בכתי"ק וחתימתו 16 שורות. תשל"ב. 28.2 ס"מ.
"לשנה טובה יכתב ויחתם…. ע"ד שאלותיו כת"ר כותב שאלות למעשה ובענ"ד "איני ראוי להוראה כלל וגם ע"פ דין אסור לי להורות בפרט בדברים שאינם מפורשים, ואיני כותב אלא דעת נוטה ולא למעשה.
מה ששמע ע"ד שעורי תורה כנראה שמועת טעות היתה"
שר התורה מרן רבי שמריהו יוסף חיים קניבסקי (תרפ"ח – תשפ"ב) נולד בפינסק (כיום בלארוס) בנו יחידו של רבי יעקב ישראל קניבסקי ("הסטייפלר") ופעשא מרים, אחותו של החזון איש, ונקרא על שם שני סביו, רבי שמריהו יוסף קרליץ רבה של קוסובה, ורבי חיים פרץ קנייבסקי. בימי עלומיו למד תורה אצל רבי מיכל יהודה ליפקוביץ , ולאחר מכן בישיבת לומז'ה בפתח תקווה בראשות רבי ראובן כץ שם למד תורה מפי הרב שך שכיהן כר"מ בישיבה וכן מרבי אליהו דושניצר שכיהן כר"מ ומשגיח בישיבה. בשנתו האחרונה בישיבה שמע שיעורים מרבי יחיאל מרדכי גורדון שמונה לראש הישיבה באותה שנה. מדי שבוע היה חוזר לביתו לקראת שבת ולמד תורה מפי דודו מרנא החזון איש. נשא לאישה את בת שבע אסתר, בתו של פוסק הדור רבי יוסף שלום אלישיב.
בתום השבעה לפטירת אביו – רבי יעקב ישראל קניבסקי שנחשב לגדול הדור, באב תשמ"ה, נערך הספד בהיכל ישיבת פוניבז' בו התבטא עליו הרב שך כי "הניח בן כמותו".
במשך רוב שנות חייו היה לומד משנה לשנה במחזור קבוע את "כל התורה כולה" הלימוד כלל מדי יום תלמוד בבלי, תלמוד ירושלמי, תוספתא, רמב"ם, טור, שולחן ערוך, נ"ך וזוהר. מדי יום היה לומד שמונה דפים בתלמוד הבבלי ואת הסוגיות המקבילות בתלמוד הירושלמי. היה נוהג לערוך "סיום" מדי שנה על כל ההספקים הללו.
כאביו גם הוא נודע כבעל מופת עצום ובכל יום ויום היו משתרכים המונים המונים מחוץ לדלתו שברחוב רשב"ם 23.
בערב שבת קודש שושן פורים ט"ו אדר תשפ"ב נתבקש לישיבה של מעלה . הניח חיבורים רבים וביניהם "דרך אמונה" "שונה הלכות" ועוד.
המקבל, הגאון רבי אפרים גרינבלט [תרצ"ב-תשע"ד], בעל שו"ת רבבות אפרים, תלמידו המובהק של מנהיג יהדות ארה"ב רבי משה פיינשטיין, היה מפוסקי ההלכה החשובים בארצות הברית, ובסוף ימיו בירושלים. מפורסם בשל תשובותיו הרבות עם גדולי הדור.נולד בירושלים. בנערותו למד בישיבת קלצק ברחובות אצל הרב שך והושפע ממנו רבות. בצעירותו היגר לארצות הברית, במצוות סבו הרב יצחק גרינבלט, כדי לכהן ברבנות ולפרנס את משפחתו. בניו יורק למד אצל הרב משה פיינשטיין. יש אומרים שהוא היה גדול התלמידים, וגם אחד מאחרוני התלמידים.
בשנת תשי"ב נשלח על ידי הרב פיינשטיין להיות רב בממפיס כדי לחזק שם את היהדות. הוא שימש שם קרוב ל-60 שנה כרב המקום, אב בית דין, ראש ישיבה, ראש כולל, מחנך, שוחט ומוהל. ספרו העיקרי הוא שו"ת רבבות אפרים (על פי הפסוק: "והם רבבות אפרים", דברים ל"ג), בן תשעה כרכים ובו אלפי תשובות לשאלות מכל העולם. ספרים נוספים מפרי עטו: רבבות אפרים על התורה (שני כרכים, הערות על המקרא), רבבות ויובלות (שני כרכים, בשיתוף עם הרב יובל נוף, אב"ד בממפיס) על הלכות דעות ונושאים נוספים. כמו כן מאות ממאמריו פזורים בביטאונים וקבצים תורניים שונים.
Share this lot:
פריט #259