חיבור עצום, 465 עמודים כתובים. 21 ס"מ.
הגאון הקדוש רבי יהושע צבי מיכל שפירא [ר' הירש מיכל ת"ר-תרס"ו) צדיק ירושלמי, מדמויות המופת וההוד של היישוב הישן במאה ה-19. נולד בחברון לרייצא גולדה ולרבי יעקב קאפיל שפירא והיה נכד לרבי זאב שפירא בעל הכינוי רבי זאב חריף. התפרסם כאיש קדוש ובעל מופת. כל ימיו חי בפרישות והיה מסגף עצמו בסיגופים ותעניות. מסופר כי בשנות בגרותו היה ישן בעמידה, וגם כשנחלש ונאלץ לישון בשכיבה לא ישן על מיטה אלא על מחצלת שנפרסה על הרצפה. במשך שנים היה הולך מדי לילה למקומות מסתור בירושלים ושם היה עוסק בלימוד תורה ובתפילה, ובשעת חצות היה אומר תיקון חצות. מלבד גדלותו בתורה, היה בקי גדול בתורה הקבלה.
מבחרותו קבע את מקום לימודו בבית המדרש "אהלי יעקב", שבו למדו בקביעות גדולי ירושלים, ובהם רבי מאיר אויערבאך מקאליש, רבי נחום משאדיק ורבי משה יהודה לייב זילבערבערג מקוטנא, בעל "זית רענן". עם השנים התקרב ר' הירש מיכל אל בעל ה"זית רענן" והוא נהיה לרבו המובהק. הרב זילברברג עמד על מעלותיו וקרבו אליו, וכפי שהעיד ר' הירש מיכל עצמו באחד ממכתביו לנכדו: "כמעט לא העלים ממני דבר מכל אשר עבר עליו מיום עמדו על דעתו עד הרגע האחרון". בספרו "זית רענן" הוא מזכירו פעמים רבות ומביא מקושיותיו. בשנת תרל"ח , שתים עשרה שנה לאחר פטירת רבו בעל ה"זית רענן", התקרב ר' הירש מיכל לרבי יהושע לייב דיסקין, שעלה באותם ימים לארץ ישראל. ר' הירש מיכל היה מסגל תלמידיו המצומצם ועם השנים נעשה איש סודו.
בשנת תרנ"ז רצו חכמי הספרדים לחזק את ענין קימת לילה ותיקון חצות, פנו אל רבי הירש מיכל (שמעולם לא עבר עליו חצות ליל בשינה), לכתוב מאמרי חיזוק בענין. אז חיבר את חיבורו "תיקון חצות" שנכתב בכתיבה ספרדית כדי להסתיר את מחברו
רב הירש מיכל היה מצדיקי וקדושי ירושלים, שהמהרי"ל דיסקין היה שולח להתברך אצלו וקברו ידוע כמקום מסוגל לישועה, לזיווג ורפואה. כמכתבו הידוע של הרב יעקב אדלשטיין זצ"ל.
על מצבתו נכתב "… איש קדוש וטהור חסיד ועניו משים לילות כימים בנגלות ונסתרי יה. במסירות נפש העמיד תלמידים הרבה ורבים השיב מעון. כל דרכיו בהצנע ומעולם לא קיבל שום שררה. ה"ה הגאון המובהק האמיץ בעמקי הלכה ציס"ע תפארת דארעא קדישא כקש"ת מוה"ר יהושע צבי מיכל זצוק"ל בהרה"ח מו"ה יעקב קאפיל שפירא ז"ל. תלמיד מובהק להגאון האדיר מרנא בעל הזית רענן…".
בין תלמידיו בנו יחידו רבי בן ציון אברהם שפירא אשר נחשב בזכות עצמו לאיש קדוש ופרוש שהלך בדרכי אביו, ואף נודע לאחד מגדולי המקובלים בבית מדרשו של הרש"ש 'בית א-ל'. תלמיד מפורסם נוסף הוא הרב יעקב משה חרל"פ, שיחסו אליו היה כאל איש אלוהים. לאחר פטירתו פרסם את תולדותיו בספר "צבי לצדיק". הרב חרל"פ עסק רבות בכתבי ר' הירש מיכל והוציא לאור את ספריו ציץ הקודש – שאלות ותשובות בהלכה, אמרות טהורות – מאמרי מוסר, וצבי לצדיק – אוסף מכתבים של הרב שפירא לתלמידיו, הכוללים דברי חיזוק ומוסר והדרכה בעבודת ה'.
Share this lot:
פריט #98