ספר "אורים גדולים" וספר "אור לישרים" לרבי אברהם ישראל זאבי מגדולי רבני חברון. שער נפרד לכל ספר. שערים שונים.
דפוס ראשון, אזמיר, תקי"ח. בדפוס של יהודה בן דוד. עם הסכמות רבני חברון ורבני אזמיר.
ספר נדיר!
העותק של רבי יעקב שמשון שבתי סיניגאליה בעל "שבת של מי". בשער הספר חתימת י"ק, ועם שני הגהות בכתב-ידו. אחת ההגהות , חתומה על ידו בכינוי: "קי"ש" [=קטן יעקב שמשון].
הגאון רבי יעקב שמשון שבתי סיניגאליה (שנות הת"ק-סביבות ת"ר), מגדולי חכמי איטליה ומחבר ספרים רבים, שחלקם לא נדפסו. נודע בחיבורו "שבת של מי" על מסכת שבת, שנדפס במספר מהדורות והתקבל בקרב הלומדים כאחד מספרי היסוד למסכת זו. היה מוערך מאד על חכמי דורו. החיד"א, שקיים איתו קשרי ידידות, כותב באחד ממכתביו אליו: "ידידינו ואהובנו חכם לב איש חסיד כמה"ר יעקב שמשון סיניגאליה יצ"ו… מעיד אני עלי שמים וארץ כי ברוב הימים אני מברך שמו…" (אגרות חיד"א, מהדורת רוזנברג, סימן ז). כמו כן, עמד בקשרי ידידות ומכתבים עם רבי דוד זינצהיים, המפליג בשבחו וכותב עליו בהסכמה לספרו "מתת אלוקים": "ומתת אלקים היא להרב המובהק מאיר כברק חובר חיבורים מחוכם עצום ורב כמוהר"ר יעקב שמשון שבתי סינגאליא נר"ו מעיר אנקונא יע"א אשר כבר יצא מוניטין שלו בעולם בכמה ספרים חשובים שיצאו לאויר הדפוס ונתפשטו בקרב ישראל", ובהסכמה לספרו "נזיר שמשון": "הנה מרחוק יד שלוחה אלי יד הגדולה מהחכם השלם והכולל זה סיני רב ועצום מפורסם לשבח שקדן בתורה וזו היא אומנתו… אשר חיבורים הללו עיני ראתה ושמח וגם הכרתי הרב הנ"ל ע"י כמה שו"ת שהריץ אלי…".
רבי יעקב שמשון שבתי סירב ליטול על עצמו עול רבנות, והיה יושב ושוקד בתורה וכותב את חיבוריו. על מצבתו ביקש שלא יכתבו שום תואר מלבד "חשקן בתורה". הוא היה מחבר פורה במיוחד וכתב חיבורים רבים. למעלה מעשרה חיבורים שלו נדפסו, בהם ספר "שבת של מי" – על מסכת שבת; ספר "אביר יעקב" – על מסכת כריתות, ספר "נזיר שמשון" – על המשניות, ספר "מתת אלהים" (עם "לקט שכחה") – על מסכתות הש"ס, שו"ת מגד שמים, ועוד. כמה מחיבוריו נותרו בכתב-יד.
בעקבת ספריו החשובים התפרסם הגר"י סינגאליאה כמחדש עצום בכל מכמני התורה בנגלה ונסתר כאחד. כוחו הגדול וסגוליותו העל טבעית בחידושיו ומסירתם בכתב היו יוצאי דופן ולא נודע על אחד בדורו כמוהו אשר היה למעיין בלתי אכזב שמימיו זרמו בשצף באפיקים שונים ושטפו ללא הרף בקצב רב, אשר בלעדיהם ספק אם יכולנו להבין חלקים גדולים בסודות תוה"ק (ארזי הלבנון, עמ' 1197 בערכו).
ברוב ענוותנתו לא הרשה בצוואתו לכתוב שום דבר על ציונו הקדוש, למעט שני המלים "חשקן בתורה". כפי שכותב בנו בהקדמת ספרו: "בשגם הוא לפי רוב הענוה ביום צוות"ו בפה מלא דבר צוה ויצ"ו יעקב שלא יתנו לו אחר פטירתו לא תואר ולא הדר כי אם בשם יכונה 'חשקן בתורה' ". רבינו חיבר כאמור ספרים רבים, אולם פרסומו הגדול עד לימינו הוא בזכות חיבורו 'שבת של מי' שנדפס במהדורות אין סוף ונלמד אז וכיום על ידי כל לומדי הישיבות ובלי ספר זה כמעט ולא שייך לרדת ולהבין את רזי הסוגיות במלואם (ארזי הלבנון, שם).
[4], קו, קט-קכח [צ"ל: קכה]; לח [צ"ל: מ], [7] דף. 30.7 ס"מ.
Overall Great condition, some water stains, some marginal worming, new light brown sumptuous leather binding.
Share this lot:
פריט #62