ממוען להעסקן אלכסנדר עליאש, מבקשו שבית הכנסת ישורון בראשותו תשתתף בהוצאות העירוב בירושלים.

אבי ההוראה הגאון האדיר רבי שמשון אהרן פולנסקי "הטעפליקער רב" [תרל"ו – תש"ח] בעל מסורת הפסק וההלכה, העמיד רבנים גדולי ישראל ועמודי ההוראה לדורות. כיהן ברבנות כמה ערים עד שהתקבל כרבה של טעפליק בה שימש כעשרים שנה רב אב"ד. בהמשך, עלה להתגורר בא"י והשתכן בדירת מרתף בשכונת בית ישראל. נודע כבקיא עצום וכגאון חריף והיקף ידיעותיו היו לשם דבר. גדולי הפוסקים היו תלמידיו או שימשו אצלו בהוראה. מהם: מרנן הגרש"ז אויערבאך, רבי ישראל יעקב פישר, רבי דוד יונגרייז, רבי שמואל הלוי וואזנר, הגרי"ש אלישיב, הראשל"צ הגר"ע יוסף ועוד.

אלכסנדר עליאש (1967-1897) נולד בעיר אומן שבאוקראינה, לאביו עקיבה עליאש. שורשי המשפחה מדורי דורות בארצות מזרח אירופה. השושלת המשפחתית קשורה גם לגאון ר' אליהו מוילנא.הוריו והורי הוריו היו אנשי עסקים ולהם בתי מסחר בעיר אומן. סבו ר' משה עליאש ואביו נטעו בו חינוך יהודי וקיום מצוות. אלכסנדר סיים את לימודיו בגימנסיה רוסית באודסה וכן למד בוינה בבית המדרש למורים בהנהלתו של רצ"ה חיות. בברלין למד באוניברסיטה ע"ש פרידריך וילהלם. לאחר מלחמת העולם הראשונה, בתרפ"ו עלתה המשפחה המורחבת לארץ.  לאחר שנה של עבודה בנטיעות בחדרה, עברה המשפחה לירושלים.

אלכסנדר עסק בפעילות כלכלית לקידום העיר ופיתוחה. בשנת 1931 הוא הקים את בנק אלכסנדר עליאש היה איש ציבור ועסקן אם כי לא היה איש מפלגה. הוא היה: חבר ועד אגודת שוחרי האוניברסיטה העברית בירושלים, גזבר האגודה להוצאת כתבי הרב הרצוג, חבר האגודה למדיניות חוץ וחבר האגודה לידידות ישראל ארצות הברית. שימש נאמן לכמה וכמה מפעלים של אנשים שביקשו לפעול באמצעותו לטובת היישוב בארץ.
בראש מעייניו בעסקנותו הציבורית היו הסתדרות ישורון ובית הכנסת ישורון. כל ימיו היה מעורב בכל האסיפות הכלליות, היה יו"ר ועד בית הכנסת וגזבר הסתדרות ישורון; דאג להרחבת בית הכנסת וטיפוחו כולל הגינון מסביב. הוא היה מעורב בכל הפעילות השוטפת של בית הכנסת.



Share this lot:

פריט #450

מכתב בכת"י וחתימת הגאון מטעפליק רבי שמשון אהרן פולנסקי אודות העירוב בירושלים. תרצ"ו.

מחיר פתיחה: $70

מע"מ: על מלוא המחיר והעמלה

Offcanvas right