מכתב ארוך ומיוחד במינו מהגאון המפורסם רבי שמעון יהודא הכהן שקאפ אל ידידו הגאון הרב משה יצחק סגל ר"י מאנטשעסטער.
גרודנה, תרפ"ט.
16 שורות כולו בכתי"ק וחתימתו.
"הנה ת"ל זכיתי לראות בצאת לאור ספרי אשר רבים וכן שלמים ידרשו בחפץ… להכניסו בביתם, ובשבוע זו אקוה לשלוח גם לידידי כתר"ה שיח'…..ואבקשו שאם יבין מי שרוצה לקבל ספר להודיעני…
והנה אבקש מידידי שישתתף עמנו בטובת ישיבתינו הק', להשתדל להשיג רשון כניסה לאנגלי' בעד רב גדול אחד הרוצה בטובת ישיבתינו, וכפי…שהשתדל יעשה בעדנו הגאב"ד דליברפול (הגרא"י אונטרמאן) זה פעמים. והשתדלותו עשתה פרי, זכרה לו ד' לטובה.
כ"כ עשו גם אתם וד' יהי' בעזרם. והנני רושם בזה את שם הרב והוא רבי יצחק רייצער רב בעיר סייני פלך סוואלק. נא להטיב עמו בזה ויהי' חלקם בעמידת הישיבה הק'.
וכן אבקש בזה את ידידי הרה"ג זילווערסטין שישתדל עמו בזה. ואולי ילוה עמכם גם ידידינו רב פעלים הר"ד שפירא. את ספרי נשלח אליהם בל"נ בשבוע זה.
והנני בזה ידידם דוש"ת ומברכם בכל טוב סלה.
שמעון יהודא הכהן שקופ".
מעבר לדף מכתב מאת חתנו הגאון המפלא רבי שרגא פייבל הינדיס.
גם הוא מזכיר את הרב אונטערמאן ומבקש שיעזרו למשולח הישיבה הרב יצחק רייצער רב בסייני.
10 שורות וחתימת י"ק "שרגא פייבל הינדאס ר"מ ומנהל הישיבה".
מרן הגאון האדיר בעל 'שערי יושר' רבי שמעון יהודה הכהן שקאפ [תר"כ – ת"ש] מגדולי ראשי הישיבות בליטא וממנהיגי הדור. לאחר כשנתיים של לימודים בישיבת מיר, הצטרף לקבוצה מצומצמת שלמדה תורה מפי גאון ישראל רבי חיים מבריסק בישיבת וואלאז'ין. נישא לאחייניתו של רבי אליעזר גורדון מטעלז אשר התרשם מגדלותו התורנית והזמינו לשמש כר"מ בישבת טעלז משך שמונה עשרה שנה. בשנת תר"פ נקרא ע"י רשכבה"ג הגאון רבי חיים עוזר גרודז'ינסקי לכהן בראשות ישיבת שער התורה בגרודנה. תפקיד זה נשא עד לפטירתו. בה הוציא לאור את ספרו הגדול "שערי יושר", ספר יסוד למדני בכל בתי המדרשות בעולם היהודי.
חתנו הגאון רבי שרגא פייבל הינדיס (תרל"ח-תרצ"ו) יד-ימינו בניהול הישיבה בגרודנה. למד בישיבות טעלז וסלבודקה ונודע מנערותו בכל עולם הישיבות כ"העילוי מסלוצק". גאון מופלג ו"מחדש" נפלא. עוד בהיותו אברך צעיר לימים כבר הוכתר לראש ישיבת "תורת חסד" בלודז' והעמיד תלמידים רבים. לימים נקרא ע"י חותנו רבי שמעון לכהן לצדו כראש ישיבה בישיבת בריינסק. לאחר שרבי שמעון עבר לגרודנה, קרא לחתנו האהוב כי יבוא לעמוד לצדו בהנהגת הישיבה, במסירת שיעורים ובניהול הענינים הכספיים.
עם ביאתו לגרודנה הפך לרוח החיה בישיבה וכבש לו מסלות בלב התלמידים. כמו כן נתחבב על אנשי העיר והיה פעיל בכל שטחי החינוך והדת. שימש כפרנס לקהלה מטעם החרדים ו"אגודת ישראל", ועמד מאחורי בתי החינוך בעיר, ה"תלמוד תורה" ו"בית יעקב". חביב היה רבי שרגא פייבל על כל יודעיו ומכיריו, נעים הליכות ובעל השקפה מוצקה, מעורב בדעתו עם הבריות. כשהיה הגאון רבי חיים עוזר זצ"ל מונה שבחן של חכמים, התבטא שלא מצא בעולם אנשים "אורגינליים" רק מתי-מעט ורבי שרגא פייבל הינדס אחד מהם. התמסר לצרכי הישיבה מעבר לכוחותיו ומצוקתה הכספית של "שער התורה" העיקה על לבו, והעול הכבד הכריע את בריאותו. נפטר בעיר וינה בגיל 58 בחיי חותנו הגדול, כאשר כמה חדשים הסתירו מרבי שמעון את הידיעה על פטירת חתנו האהוב.
מקבל המכתב הגאון רבי משה יצחק הלוי סג”ל (תרמ”א-תש”ז) היה תלמיד חכם בעל שיעור קומה, מתלמידי ה"סבא מנובהרדוק". הוסמך על ידי רבי יחיאל מיכל אפשטיין (ערוך השולחן). הוא כיהן כראש ישיבת עץ חיים בלונדון וראש ישיבת מנצ’סטר כ-35 שנה. בנוסף לתפקידיו בישיבה, הוא נטל חלק בפיתוח הקהילה החרדית במנצ’סטר.
רבי משה יצחק היה גאון מופלג וצדיק נשגב. התמסר להרבצת תורה, ורבים מרבני התקופה היו מתלמידיו (בהם רבי שאול ווגשל מגייטסהד, רבי שמואל אלכסנדר אונסדורפער ועוד). בספר "הגיוני מוהרש"ה" (עמ' יח, ראה צילום מצורף) מובאת עדות של שנים מתלמידיו על מעשה פלא, כאשר אביהם המנוח התגלה אל ראש הישיבה בחלום לילה וביקש ממנו לשים עינא-פקיחא על בניו היתומים. רבי משה יצחק סיפר להם על כך וביקש מהם שלא לפרסם דבר זה.
בנו וממלא-מקומו בראשות ישיבת מנצ'סטר היה הגאון הצדיק רבי יהודה זאב סג"ל.
19X 21.2 ס"מ. על בלנק רשמי.
Tape stains, repaired marginal tears, Letter of Rabbi Hindis with ink smudges, filing holes.
Share this lot:
פריט #194