צרור מכתבים/הסכם בענייני ישיבת תומכי תמימים בירושלים.
עם שני מכתבים מהרבי המאשרים את ההסכם עם חתימת י"ק. במכתב אחד תוספת שורה בכתי"ק "וכן תוצאות הבחינות בנגלה ודא"ח מכז סיון".
עם חתימת הרב אליהו סימפסאן, שהיה חוזר אצל הרבי הרש"ב.
הרב שלמה אהרון קזרנובסקי.
הרב ישראל דזשייקאבסאן.
הרב שלמה אהרן קזרנובסקי נולד בשנת תרנ"ז, במוהילוב ע"נ דניעפר. כשהיה בן יב' או יג' שנה ראה שני תמימים שבאו לעיר שלו, ועשה רושם חזק עליו והם הציעו לו ללמוד בליובאוויטש. אמה שלו החליטה להביא אותו לשם, וכשבאו אחר מסע ארוכה וקשה, המנהל דאז [אדמו"ר הריי"ץ] הודיע להם שמכיוון שכבר התחילו זמן הלימודים, הם לא יקבלו בחור חדש עד השנה הבאה. ר' שלמה אהרן לא רצה לחזור הביתה והם החליטו לבקר את הרבנית הצדקנית רבקה – אם אדמו"ר הרש"ב. היא שאלה את שם המשפחה וכשאמר קזרנובסקי, הרבנית אמרה "זעץ זיך אוועק איך וועל אייך דערציילן די יחוס" [תשבו, אני יגיד לכם את הייחוס שלך] והתחילה להסביר איך שהם צאצאי אדמו"ר האמצעי! וכשאמרו שהוא רוצה ליכנס לישיבה והמנהל אמר שלא יקבל בחור חדש עכשיו, היא אמרה ללון בליובאוויטש אותו לילה ולמחרת ר' שלמה אהרון קיבל מסר מהמנהל שהוא התקבל בישיבה! אחר כך הם באו להרבנית והיא אמרה שהוא התקבל בזכותה אבל בתנאי שהוא יעשה קידוש בשבילה כל שבת אחר תפילת מוסף וכן עשה עד יומה האחרון!
במשך כמה שנים התמנה כמזכיר ומנהל אגודת חב"ד בארצות הברית. בשנת תרח"צ נוסדה בברוקלין חברת "אחות תמימים", ואדמו"ר הריי"צ מינה אותו כאחד משלושת המשפיעים – רועים של קבוצת בנות זו.כשניצל אדמו"ר הריי"צ והגיע לניו יורק. בט' באדר ת"ש, התחיל מיד להתעסק בחיפוש וקניית בית עבור מרכז חב"ד ובית אדמו"ר הריי"צ. בסוף הקיץ קנה את הבנין 770 איסטרן פארקוויי, ומאז היה הוא הממונה על ענייני הבנין, ובשנת תשי"ט-תש"כ הוא התעסק בבניית בית הכנסת המוגדל במקום שהי' עד אז החצר. בשנת תש"ב התעסק בקניית חלקת חב"ד בבית החיים מונטיפיורי. בתחלת תקופת נשיאות הרבי, התעסק אף בחיפוש ורכישת בית לדירה עבור הרבי והרבנית. בשנת תשט"ז יסד הרבי את בית הספר למלאכה בכפר חב"ד, ומינה את הרש"א קזרנובסקי כשלוחו לחנוכת הבית, ומאז היה מנהל הקרן לתמיכת המוסד.
הרב ישראל ג'ייקובסון (תרנ"ו – תשל"ה) היה מחשובי עסקני חסידות חב"ד בשנותיה הראשונות בארצות הברית. עמד בראש ארגון אגודת חסידי חב"ד ונחשב אחד ממקימי חצר חב"ד בארצות הברית. עסק בהצלתו של אדמו"ר הריי"צ מפולין הכבושה בזמן מלחמת העולם השנייה. כיהן כמשפיע בישיבת הדר התורה שהקים עבור תלמידים אמריקאים שהתקרבו לחב"ד והיה חבר בהנהלת ישיבת תומכי תמימים המרכזית בניו יורק.
נולד ברוסיה בג' כסלו תרנ"ו בעיר זוראוויטש, למשפחה חב"דית וותיקה, מצאצאי השל"ה. תחילה למד אצל מלמד מקומי ולאחר מכן רצה ללמוד בישיבה, המלמד המליץ לו ללמוד בישיבת הרב ריינס בעיר לידא, ובדרך לשם פגש בו ובאביו בשד"ר של ישיבת הרב ריינס שהמליץ להם דווקא על ישיבת תומכי תמימים/ הלך להבחן בישיבת תומכי תמימים בעיירה ליובאוויטש, שם התקבל כתלמיד בחדרים ולאחר מכן באולם של ישיבת תומכי תמימים בעיירה לובביץ' שם נשאר עד לשנת תרע"ז אז עקרה הישיבה לעיר קרמנצ'וג על גדת נהר הדנייפר ומאוחר יותר עבר לסניף הישיבה בחרסון. בין השאר, למד בישיבות: תומכי תמימים ליובאוויטש, תומכי תמימים שצעדרין, תומכי תמימים קרמנצ'וג ותומכי תמימים חרסון –
בשנים תרס"ח-תר"פ.התגורר בעיר הומיל ביילורוסיה, בשנים תר"פ-תרפ"ה. בשנת תרפ"ו , לאחר אסיפה בין חסידי חב"ד, בה הוחלט לעורר תעמולה בין החסידים, לעידוד ההגירה מרוסיה, נבחר להיות שליחם בארצות הברית ולהשתדל שם להשגת אשרות עבור חסידים המעוניינים להגר לארצות הברית ומאוחר יותר לעזור בקליטתם שם. בפרק הזמן לאחר החלטתו להגר עד הגירתו בפועל (כשלושה חודשים) מונה על ידי האדמו"ר הריי"צ מליובאוויטש למשפיע קהילת חב"ד בעיר הומיל שברוסיה.
לאחר מכן היגר לארצות הברית, שינה את שמו לג'ייקובסון, התגורר בשכונת בראנזוויל בברוקלין שבניו יורק. ולאחר זמן מונה לרב בית הכנסת בשכונת מגוריו – בראנזוויל.
לאחר שחרורו של אדמו"ר הריי"צ ממאסרו, סייע לו במאמציו לצאת מרוסיה בעיקר באמצעות משלוח סכומי כסף עבורו. בשנת תרצ"ב הקים בניו יורק את ישיבת "אחי תמימים" עבור צעירים יהודיים שהתקרבו באותה תקופה לחב"ד, בשנת תרצ"ט נסע ביחד עם תלמידי הישיבה לפולין על מנת לשלבם בישיבת תומכי תמימים בעיר אטווצק. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה נמלטו תלמידי הישיבה חזרה לארצות הברית ומאוחר יותר השתלבו בישיבת תומכי תמימים המרכזית.
באותה עת סייע ג'ייקובסון לאדמו"ר הריי"צ שנותר בפולין לברוח לארצות הברית, בין השאר, סייע לו להשיג אשרת כניסה ללטביה (משם טס אדמו"ר הריי"צ לשוודיה ומשם הפליג באונייה לארצות הברית). עם הגעתו של אדמו"ר הריי"צ לארצות הברית הקים שם את ישיבת תומכי תמימים המרכזית ומינה את ג'ייקובסון לחבר בהנהלתה וכמשפיע בישיבה. בשנת תש"א סייע ג'ייקובסון בהשגת אשרות הכניסה לארצות הברית עבור הרבי והרבנית חיה מושקא. כמו כן ניסה, ללא הצלחה, להשיג אשרות כניסה עבור בתו השנייה של אדמו"ר הריי"צ – שיינא ובעלה מנחם מענדל הורנשטיין.
Share this lot: